Punainen maalaus
Prosessin aluksi jokaisen tehtävänä oli miettiä mielessään yksi väri, joka sillä hetkellä tuntuu jollakin tavalla inspiroivalta tai itselle mieluisalta. Sen jälkeen kuuntelimme tarinan metsästä ja siellä asuvasta linnusta. Tehtävänä oli maalata kyseinen kuviteltu maisema ja lintu siinä värissä, jonka oli itse alussa valinnut. Maalaustekniikoita sai yhdistellä vapaasti niin kuin itse halusi, mutta värien kanssa rajoitteena olivat vesiliukoiset värit. Ainoastaan värisävyjen kanssa tuli pysytellä sen yhden valitun värin sävyjen kirjon sisäpuolella.
Kuva maalattiin isolle noin A2-kokoiselle huokoiselle paperille, joka sopii hyvin vesiväreillä maalaamiseen. Työtä tehdessä halusin kokeilla mahdollisimman paljon erilaisia tekniikoita, joita en ollut kokeillut aiemmin. Taivas on tehty perinteisesti laveeraamalla akvarelliväreillä. Akvarelleilla maalasin myös ruohikon ja lammen, mutta käyttäen vähemmän vettä ja erilaista sivellintekniikkaa. Esimerkiksi ruohikon teossa töpöttelin siveltimellä rosoisempaa epätasaista jälkeä. Vuorien teossa taas puolestaan halusin kokeilla niin sanottua jäämaalausta, jossa jäämainen pinta saadaan aikaiseksi elmukelmun avulla. Itse metsän tekoon kokeilin suolamaalausta peiteväreillä. Työssä pääosassa olevan linnun puolestaan malaasin pulloväreillä, joilla saa siveltimellä maalatessa hieman paksumman ja peittävämmän lopputuloksen, mikä antaa työlle mukavaa tekstuuria kun värejä kerrostaa päällekkäin.
Valitsin kyseisen työn portfoliooni, koska kokeilin sitä tehdessä paljon itselleni täysin uusia tekniikoita, joita voisi olla erittäin mielenkiintoista ja hauskaa kokeilla myös tulevassa työssäni lasten kanssa. Pidin etenkin kelmun kanssa maalaamisesta ja sillä saadusta lopputuloksesta. Lopputulos ei ehkä ole ihan sellainen kuin olisin halunnut, mutta koen että kyseisessä työssä kohdallani telemisen prosessi oli tärkeämpi kuin saatu lopputulos.
Oma tekemiseni lähti sujumaan alusta lähtien todella hyvin. Hahmottelin ensin työn akvarellikynällä, jonka jälkeen lähdin "täyttämään" pintoja eri tekniikoilla. Valittavissa oli niin paljon kaikkia mielenkiintoisia tekniikoita, että minulle meinasi iskeä valinnan vaikeus, mistä johtuen työn maalaaminen eteni ehkä hieman huonossa ja epäloogisessa järjestyksessä. Olisin halunnut kokeilla myös sokerimaalausta ja roiskemaalausta, mutta paperista loppui tila kesken ja jouduin jättämään kyseisten tekniikoiden testaamisen seuraavaan kertaan.
Maalien ja värisävyjen sekoittaminen onnistui hyvin ja olenkin tyytyväinen lopulliseen värimaailmaan, vaikka alussa hieman ehkä kaduin valitsemaani punaista väriä, sillä se tuo maalaukseen mielestäni hieman levottoman tunnelman. Suolamaalaus ei ihan onnistunut niin kuin olisi pitänyt, mutta prosessi oli kokeilemisen arvoinen. Paikkailin joitakin rajoja, esimerkiksi lammen ympäriltä akvarellikynällä, jonka jäljen häivytykseen käytin kostutettua talouspaperia.
Linnun maalaaminen sujui todella nopeasti, verraten muihin pintoihin, vaikka se onkin maalauksessa keskeisessä roolissa. Ehkä tässä tulee hyvin ilmi se, että olen tottunut kaikista eniten maalaamaan siveltimillä ja hieman paksummilla maaleilla, sillä olen kotona maalannut paljon öljymaalauksia kankaalle. Sen sijaan akvarellivärien käyttö on jostain syystä jäänyt hieman vähemmälle.
Kuten aiemmin jo totesin, ovat monet kokeilluista tekniikoista hyvin sovelletavissa varhaiskasvatukseen. Erilaiset vesivärit ovat hyvä ja helppo tapa lapselle lähteä kokeilemaan ja tutustumaan maalaukseen mutta ne sopivat todella hyvin myös jo taidoissa hieman edistyneemmille lapsille. Kaikista pienempien lasten kanssa, jotka vasta tutustuvat väreihin, voidaan maalauksessa hyödyntää esimerkiksi erilaisilla ruoka-aineilla, kuten mustikoilla ja soseilla maalaamista. Muun muassa lapsen hienomotoriikka kehittyy maalatessa. Erilaiset tekniikat kuten roiskiminen ja kelmumaalaus ovat lapsille myös varmasti mieluisia projekteja. Lasten kanssa tehdessä on tärkeää muistaa vaatteiden ja tilojen perusteellinen suojaaminen, jotta sotkemista ei tarvitse pelätä vaan jokainen voi rahassa keskittyä tekemiseen ja nauttia maalaamisesta.
Kommentit
Lähetä kommentti